Blog

August 15, 2017

Wij zijn geboren als omnivoren. Dat betekent dat je zowel carnivoor als herbivoor bent. Planten en vlees dus. Ik hoor de mannen (en een aantal dames) al denken: aha, zie je wel, ik moet vlees eten. Maar… vergeet vooral de planten (groenten) niet! Toch graag even een stukje uitwijding over dit onderwerp, want waarom zou je kiezen voor vegetarisch?

Keuze

Maak af en toe de bewuste keuze voor plantaardig voedsel. Voor jezelf, het milieu en de dieren. Om een kilo vlees te maken is twee tot vijf kilo plantaardig veevoer nodig. Verder moet je bedenken dat groeihormonen verboden zijn, maar groeibevorderaars daarentegen niet (dit geldt voor niet biologisch vlees).

Tip: begin met ‘Meatless Monday’; eet een dag in de week geen vlees. Laat je verrassen welke heerlijke recepten er zonder vlees zijn. Het internet staat er vol mee. Of bedenk natuurlijk zelf een lekker recept!

Eet je graag vlees? Er is niks mis mee, maar kies dan in elk geval voor biologisch. Na al die voedselschandalen rondom vlees is da...

July 18, 2017

Ik hoor jullie al denken: bewegen? Wat moet dat onderwerp nu op een site van gezonder/beter eten? Lees snel verder!

Bewegen

Als leefstijlprofessionals geven wij voedingsadvies, want: de basis is gezonde voeding. Behalve het eetpatroon en vochtinname kijken we ook waar we kunnen aanvullen om fit en vitaal door het leven te gaan. Advies om te bewegen hoort daar ook bij.

Bewegen is goed voor je lijf; voor de spieren en voor het uithoudingsvermogen. Wanneer je beweegt, voel je je gezonder, herstel je sneller, je werkt aan je conditie en er worden gelukshormonen aangemaakt. En daar worden we blij en gelukkig van!

Samen

Het zal misschien niet altijd even gemakkelijk gaan, maar hoe vaker je aan de slag gaat, hoe leuker het is en hoe verder je komt. Ga aan de slag met kleine stapjes en loop niet te hard van stapel. Je hoeft ook echt niet vijf keer per week in de sportschool te bivakkeren. Samen bewegen maakt het nog leuker! Gewoon: lekker bezig zijn. Het liefst in de frisse buitenlucht .Hoe leuker...

April 27, 2017

Ken je dat? De eerste zonnestralen schijnen en iedereen komt massaal het huis uit. De chai latte wordt ingeruild voor verse muntthee, opeens zijn er veel meer mensen dan anders aan het hardlopen en de kleuren buiten doen de wereld er heel anders uitzien. Weg met de stamppot en de stoofschotel, welkom smoothies, sappen en frisse salades. Zo ga jij ook fris en fruitig het voorjaar in!

Vers

Vers is een heel belangrijk aspect van natuurvoeding. Niks beters en lekkerder dan verse groenten en fruit van het seizoen. Je proeft het en het is goed voor je portemonnee. Een win-win situatie dus. Helemaal mooi is het wanneer je gewoon bij de boer koopt of bij de groenteboer. Zo lokaal mogelijk dus, uit de regio of uit eigen land.

Voor de klimaatbelasting geldt: hoe dichterbij des te minder belastend. Bovendien is het behouden van voedingsstoffen het meest optimaal wanneer je het zo snel mogelijk verwerkt.

Aardbeien

Deze tijd van het jaar is qua groenten en fruit mijn favoriet. Aardbeien staan...

February 9, 2017

Hoe gaat het met jullie zo na de eerste maand van het jaar? Zijn je voornemens gelukt of moet je nog beginnen? Overal kom ik mensen tegen die aan de slag zijn met een detox weekend of een sapkuur. ‘Back to normal’ dus en iedereen gaat weer lekker aan de slag met gezond eten. Heel goed!

Zelf heb ik niet zo’n moeite om wat kilo’s kwijt te raken en mijn ervaring is dat wanneer je anders gaat eten (natuurvoeding: voeding uit de natuur, dus zonder toevoegingen) dat je minder snaaimomenten hebt en lekkerder in je vel zit. Toch krijg ik ook wel wat last van opruimwoede zo aan het begin van het jaar. Lees je mee?

Basisprincipes

In de opleiding voor Natuurvoedingsadviseur zijn er vijf basisprincipes die gehanteerd worden:

  • Vers (uit de regio en uit het seizoen)

  • Puur

  • Biologisch

  • Eerlijk

  • Variatie

Sla eet je bijvoorbeeld niet in de winter, maar als het lekker warm weer is. Deze tijd van het jaar is heel geschikt voor soepen, stamppotten en stoofschotels. Als je gevarieerd eet e...

December 15, 2016

Waarom zou je kiezen voor biologisch? Biologisch is hot en hip. Het is niet meer voorbehouden aan een aantal zweverige geitenwollensokkentypes. Je kunt er openlijk voor uit komen. Je wordt niet raar aangekeken. Sterker nog: je bent bewust bezig met je gezondheid en met het milieu.

Smaak

Waarom zou je kiezen voor biologisch? Allereerst om de pure smaak. Proef maar eens het verschil tussen een biologische en een gewone komkommer. Of witlof: de gewone witlof smaakt lang zo bitter niet. Ook smaakjes in zuivelproducten proeven natuurlijker door de toevoeging van honing of diksap.

Profijt

Er wordt geen kunstmest gebruikt in de biologische landbouw en de grond wordt niet uitgeput. Biologische planten of gewassen hebben van nature meer afweerstoffen, omdat ze die zelf moeten aanmaken. Daarom heb jij meer profijt voor je lichaam, omdat er meer werkzame bestanddelen in de plant zitten die je eet. Een win-win situatie lijkt me.

Ge(e)n geknoei

Als je biologisch eet, dan weet je dat er niet met je voedse...

November 28, 2016

Suiker, je kunt er niet om heen! Het zit overal in; niet alleen in koek en snoep, maar ook in mayonaise en de meeste pakjes en zakjes. Deze blog gaat het over de toegevoegde, geraffineerde witte suiker. Je weet wel, die suiker die in de speculaas, marsepein, taaitaai en in banketstaaf zit. En bij die lekkere dingen hoort natuurlijk een lekker glas chocolademelk…

Ook het paard van Sinterklaas moet eraan geloven, want behalve de winterwortel ligt er ook regelmatig een hoopje suikerklontjes in de opgezette schoen.

Mijn eerste baan was in een banketbakkerij en ik bedenk me net dat we daar roomboterborstplaat verkochten. Die ontbrak nog in het rijtje snoepgoed voor deze tijd van het jaar 

Suiker

Zoet wordt geassocieerd met suiker, maar ook met: aardig, braaf, gehoorzaam en lief. Soms hoor je dat mensen die te hard voor zichzelf zijn, compenseren met suikerverslaving: lief zijn voor jezelf. Suiker werkt verslavend; het heeft een grote dooreetfactor, je wilt steeds meer, je went aan de zoete...

November 3, 2016

Hoi allemaal!

Ik ben Gieneke Tillema, gelukkig getrouwd, woon in Groningen en ben begonnen als gastblogger van www.eethetbeter.nl. Deze blogs deel ik ook op mijn eigen website.

Mijn grootste passie is gezonde voeding en alles wat daarmee te maken heeft. Ik hanteer de 80/20 regel: 80% van de tijd eet ik zo puur en onbewerkt mogelijk en 20% wat minder gezond. Een lekkere kaasplank met een glaasje port op een zondagmiddag of een rood wijntje bij het uit eten zijn dan ook mijn geniet momenten. O ja, ik ben gek op taart! Mijn excuus is dat mijn opa en oma vroeger een bakkerij hadden en dat dit dus gewoon in mijn genen zit :)

Ik heb een honger naar informatie en kijk veel documentaires. Het Netflix abonnement kan heel goed uit zeg maar. Psychologie heeft mijn interesse en in mijn vrije tijd luister ik graag muziek. Vooral klassiek, maar ook andere stijlen. Het hangt er een beetje af van hoe ik me op dat moment voel. Verder sport ik en doe ik vrijwilligerswerk. Stilzitten is dus niks voor mij.

Do...

October 9, 2016

Daar is ie dan: mijn eigen website met mijn eerste blog!

Hoe kom je er nou bij om dit te gaan doen? Nou, eigenlijk is het niet zo moeilijk hoor. Inspiratie genoeg! Een schooljaar lang volgde ik elke twee weken met een aantal studenten de opleiding voor Natuurvoedingsadviseur. Een leuke groep met allemaal dezelfde passie: voeding. Puur, onbewerkt, eerlijk, biologisch en volop variatie wel te verstaan.

We raken niet uitgepraat en bestoken elkaar met vragen, artikelen en actualiteiten via onze app-groep. Ik voelde me glow-in-the-dark, kreeg er energie van en dacht: deze kennis wil ik delen. Elke les kookten we een biologisch en vegetarisch gerecht en met elkaar gingen we dit proeven tijdens onze lunch. Sinds maart ben ik begonnen met het delen van recepten. Mijn eigen Facebookpagina was een feit.

Tijdens de opleiding moest ik ook een presentatie doen. Als onderwerp had ik 'ontzuren' gekozen. Daarna heb ik nog een duo presentatie gedaan met als onderwerp 'etiketten le...

Please reload

Vorige blogs

Waarom zou je kiezen voor vegetarisch?

August 15, 2017

1/8
Please reload

Archief
Please reload

Volg mij
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

Tel: 06 4317 5117

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2020 Goed eten Goed leven